24. feb. 2014

Neskončna lahkota podpisa, in narodna zavest

Ste že kdaj poslovali z državo? Morda? Ste imeli konkretno naročilo, konkretno pogodbo za storitev? Ste imeli konkretne naloge, konkretnega odgovornega, konkretne datume, konkretne pogoje za izvedbo?
Ker je bil razpis v začetku leta, ste morda načrtovali izvedbo vsaj sredi leta, pa so vam na koncu dali formalnega časa od 30. oktobra do 10. oktobra, ko se prične zaključevanje postavk državnega proračuna?
Je bila pogodba napisana na dolgo in široko, z vsemi potankostmi, z vsemi sklici na to in ono uredbo, na tisto ali ono postavko ali vir sredstev? Je bilo točno določeno, da boste nek produkt ali delo opravili prav vi in ne kdo drug, in da bo vsekakor v vaših rokah, katere sodelavce ali podizvajalce si boste pri tem izbrali? Ste pogodbo podpisali in verjeli, da zraven ni obstajala še ena pogodba, zaradi katere ste vi dobili sredstva ali poplačilo za uslugo državi? Je bilo pod pogodbo navedenih več dodatkov, ki so podrobno določali splošne pogoje, ki so vezani na to ali ono državno ali meddržavno dokumentacijo, ki so je sprejeli takrat in takrat?
Podpisi so bili glavni, pomembni, čakali ste jih dolgo. Podpisi.

Verjetno je bilo še mnogo tega.
Zelo verjetno ste tako pogodbo podpisali za nazaj. Ja. Z državo ste jo podpisali za nazaj. To se zdi že vsem povsem normalno.
Verjetno je bila taka pogodba brezpogojna že v razpisu in niste mogli spremeniti drugega kot morda svoje napačno zapisano ime, in še ta sitnost je trajala enkaj tednov. Tako pač moraš sprejeti.
Verjetno ste nanjo, pogodbo, dolgo čakali, od odobritve do podpisa najmanj nekaj tednov, če ne mesecev, do jeseni. Se boš že znašel, če moraš jeseni popisati spomladansko rastlinje.
Verjetno ste imeli časa za izvedbo nekaj tednov, čeprav je vsakemu otroku jasno, da se mora beton posušiti, da je treba otroke v vrtcu hraniti od prvega dne naprej, da znanstvenih dognanj nima nihče na zalogi.

In verjetno ste vse to požrli, ker pač ne verjamete v pravno državo in ste zadovoljni s plačilom 31. decembra - ali pa 15. januarja, da vam in vaši davčni kontrolorki zmeša vse obrazce, tiste nesrečne obrazce te iste države.

Nihče se ne vpraša, zakaj je kakovost izdelkov in storitev, ki jih nekdo opravi za državo in za denar davkoplačevalcev, še vedno tako hudo odvisna od narodne zavesti izvajalcev. K sreči jo nekateri še imajo.