26. feb. 2014

Finančno oglaševanje z rokom ne-trajanja

Vsaka država ima drugačne pristope k vzgoji državljanov in nekatere bi rade bile prijazne in lepo opozarjajo na področja, ki so jih sicer uredila, pa državljanom ni kaj zelo zato, da bi te ureditve upoštevali.
Tako ti včasih ob avtocesti ali na spletni strani kakšne od vrhovnih državnih ustanov, ali kje drugje v javnosti pred nosom skače kakšen prijazen oglas, na primer "plačujte davke" , "spoštujte prometne predpise" ali "varujete naše vode". Vekakor hvale vredna prijaznost, za katero pa ne morem doumeti, kakšno ozadje imajo.
Zdi se namreč, kot da je reklama, s katero neka ustanova kaže na nesposobnost doseči željeno po običajni zrelo človeški poti, in se pač poslužuje prijemov, ki tu in tam zažgejo pri ličilih, poceni hrani, neskončno znižani ceni pohištva ali obleki. Torej rečeh, ki jih človek morda niti ne potrebuje, sploh pa jih ne bi potreboval, če zanje ne bi vedel. Ali o rečeh, ki na videz lajšajo obremenitve denarnice, ob skupnem seštevku pa pogosto - če ne vedno - ugotovimo, da je kakovost glede za pocenjen izdelek daleč nižja, kot je nižja njegova oglaševana cena. Cenenost torej.
In ta cenenost je očitno napadla visoke državne ustanove, tudi na primer finančno ministrstvo neke države.


No ampak, nekako človek to še požre. Pač oglašujejo svoj trud, svoje poslanstvo. Pač skušajo na lep način prepričati odjemalce, da obstajajo, da se trudijo, da skušajo vsaj medijsko nekaj postoriti, če že vsebisko nekako ne gre.
Ampak zgodi se nekaj še hujšega. Ko ti na desni zgornji X uspe zapreti oglas, ki poziva "vzemite račun", se pod njim pokaže nov pamflet, ki pravi: "če želite, da se prejšnji oglas ne bo pojavljal naslednjih 30 dni, potrdite sprejem spletnih piškotkov". Torej - prijaznosti se je prav lahko znebiti, če sprejmeš neko svetovno neumnost, za katero capljamo brez vednosti zakaj. Preprosto, kajne.
Človek se ob tem samo vpraša, ali je 30 dni zakoniti rok brez oglaševanja finančne discipline. Mar ni po ZUP-u za take zadeve najbolj običajen rok 60 dni? In zakaj sploh rok trajanja, ki je povrh še rok netrajanja.

http://idejalist.blogspot.com/2013/07/kaj-pa-ce-res-ne-znajo.html
http://idejalist.blogspot.com/2013/04/kaj-pa-ce-ne-znajo.html
http://idejalist.blogspot.com/2013/03/druzbeni-korektorji.html
http://idejalist.blogspot.com/2013/10/kupovanje-po-pravilu-n1-in-n-1.html