19. jan. 2014

Nasmeh družbenih korektorjev

Se vam je že kdaj zdelo nekaj pametno? Nekaj, kar ste prebrali, videli, slišali, pa niste razumeli in ne doumeli - samo zdelo se vam je, da je pametno.
Se vam je kdaj kakšna stvar zdela neumna? Kakšne besede, slike, zvoki, vonjave, prividi, celo lastne misli morda? In niste vedeli točno, zakaj?
Verjetno ste naprej živeli brez pametnega in brez neumnega. Verjetno ste šli mimo, ker ste mislili, da ne morete razumeti, ne doumeti, ne začutiti.
A vendar boste čez mesec, dva, morda pol leta začudeni, ko boste nekaj mislili, govorili ali počeli, kar se vam danes zdi nezaslišano. In zdelo se vam bo predvsem, da so te misli ali besede vaše, da ste jih iz-umili, iz-čutili. Skoraj zanesljivo se ne boste sprijaznili z dejstvom, da vam jih je nekdo, ki niti ne ve, da je družbeni korektor, in ki niti ne ve, da se njegovo delo tako udejanja, dal prebrati med vrsticami. Odgovor-nost preprosto obstaja, nezavedno. In vaša odgovornost je samo v presoji, katere misli se vam na primer med branjem katerihkoli besed odkirvajo: pametne ali neumne.

Družbeni korektorji se izražajo med vrsticami. Ne grabite korektorjev, grabite tisto, kar je med vrsticami. Tisto je namreč vaše.

http://idejalist.blogspot.com/2013/03/druzbeni-korektorji.html