16. jul. 2013

Učinek metulja

Kdo ve, morda je že kdo napravil statistično obdelavo pojavov, ki jim popularno rečemo učinek metulja. Na prvi pogled gre za špekulativno obravnavo verižno povezanih pojavov, ki jih začne komaj opazna in nepomembna gesta ali dogodek (zamah metulja s krili na Kitajskem), zaključi pa se z uničujočim orkanom v ZDA po več letih ali desetletjih.

Ideja je doslej navdihnila že mnoge ustvarjalce, ki so hoteli prikazati strahovito črno prihodnost, ki se lahko zgodi na podlagi drobne - namerne ali nenamerne - nepravilnosti v sistemu. Dejstvo je, da so vse reči na svetu medsebojno močno soodvisne, vendar redkokdo verjame, da se vsakodnevni dogodki lahko razvijejo v katastrofo. Saj nas je po nekem filmu na to temo malo strah in morda nekaj dni celo opazimo vsakega metulja, ampak trajno takšno gledanje v človeku ne ostane.

Ni pa bilo zaslediti, da bi kakšen od ustvarjalcev pogledal z druge strani. Na primer, ali se prijazna beseda, drobno darilo, neopazna usluga, ali kar je še takih, na splošno izredno pogostih dejanj v vsakodnevnih medčloveških odnosih, razvije v splošno dobro - ali še naprej, v obilje dobrega.

Včasih je človeku dano, da opazuje kakšno pozitivno usmerjeno verižno dogajanje. In morda, samo morda, so tovrstni vzgibi metuljev bistveno bolj učinkoviti pri delanju viharja dobrote, kot drobna zla proizvajajo katastrofe. Morda so celo kaj več kot gola špekulacija.