10. jun. 2014

Razpolovna doba resnice

Kadar se v javnosti zdi, da se bodo zgodile kakšne korenite spremembe, navadno mediji pokličejo nekatere osebnosti, ki analitsko odgovarjajo na vprašanja o prihodnosti. Človek težko oporeka akademsko raven posameznikov ali razgledanost posameznic(, ki pa so žal bolj redke. Res, mimogrede, ali morda novinarska srenja zanemarja žensko polovico resnice?) No, ko potem berem take moške komentarje, in potem grem, s hudo muko sicer, brat še kometarje na kakšnem drugem medijskem portalu ali časopisu, tiste pod črto s čudnokibernetskimi podpisi, in potem se spravim s še večjo muko gledat napovedi kakšne zasebne vedeževalke, ki kaj pove tudi o politiki, in nazadnje - to pa za razliko z velikom veseljem in voljo - naredim preprosto primerjalno razpredelnico dostopnih izvornih podatkov agencije ali podjetja, ki je npr. anketo izvedla,  ...

... me zadene kap. Skoraj. Zdi se namreč, da nihče od zgoraj navedenih ne naredi nobene numerične analize, če že, se zdi, da ni komparativno pregledal rezultatov anket in za ocenjevanje rezultatov uporabil metode, za katere se bojim, da so bolj diplomatsko-politične kot statistično-analitske. Skratka zdi se, da gre za predvidevanja na podlagi nekih drugih zadev, najpogosteje predpostavk, nekoliko morda povezanih z intuicijo, nikakor pa ne (vsaj) z izkušnjami, saj v borih dveh desetletjih turbulentno odraščajočega družbenopolitičnega dogajanja na Slovenskem enostavno ni mogoče imeti/dobiti zadosti izkušenj.

Pred časom sem v eni od priznanih naravoslovnih revij, menda je bil New Scientist, prebral prispevek o tem, kako se znanstvena resnica, objavljena v tej reviji, s časom izkaže za neresnico. Ugotovili so, da je po 13 letih 50% znanstvenih trditev utemeljeno ovrženih ali zastaranih. Z drugimi besedami, razpolovna doba naravoslovne resnice je samo 13 let.

Če pomislimo na okrog 27letno politično zgodovino Slovenije (recimo, Nova revija 57 leta 1987) - kolikšna je neki tu razpolovna doba resnice? Jo je danes samo še četrt?

Morda se pa v politiki resnica razpolovi še preden sploh pride na dan (?)

http://idejalist.blogspot.com/2013/10/podatki-in-informacije-3-in-vrednotenje.html

Več o razpolovnih časih. Zelo zanimiva knjiga!