14. dec. 2015

Če me kaj jezi, je to ...

... informatika, ki jo izvajajo t.i. informatiki, morda celo šolani, ali celo z akademskimi nazivi.

Kaj se dogaja?

Neko zasebno podjetje menja lastnika, in uporabniki informacijskih servisov, ki smo bili prej navajeni, da je zadeva delovala, torej res delovala tako, da se z njo ni od nas nihče okvarjal, smo naenkrat dobili pred nos nedelujoč sistem. Seveda pa novi lastnik niti približno ni pozabil na pravilno in brezpogojno delovanje promocijskih ponudb.
Gre za storitev, ki jo večina državljanov dnevno uporablja.

Neka skupina javnih ustanov, ki jih plačujejo država in lokalne skupnosti menja strežnike, pazi! samo menja strežnike, torej mašine, na katerih nekaj deluje (tako so napovedali). In ker sistem ni mogoče usposobiti v dogovorjenem roku, začasno zaprejo celotno mrežo.
To storitev uporablja večina pismenih in bralnih ljudi.

Neka druga državna mreža organizira digitalni razpis (recimo temu tako) za neke subvencije za spodbujanje nekega področja izobraževanja, ki je zapostavljeno. Prijavitelji so lahko le mladi ljudje, ki imajo informacijsko hitrost v prstih in na malih žepnih zaslončkih, torej obvladjo. Datumi so napovedani vsaj nekaj tednov prej. Ve se, koliko bo povpraševanja. Napove se, da šlo po sistemu "kdor prej pride", a na dan dogodka že v prvih minutah strežniki počepnejo.
Kot rečeno, to uporabljajo mladi.

Vzemimo za državljane življenjsko pomembno storitev, v kateri se vrti strašansko veliko javnega denarja, in v katerem je občasno tudi kakšna afera. Menjajo sistem. In to napovedo nekaj mesecev prej, ker je zadeva vezana na zakonodajo in usklajevanje z normativi po Evropi. Prvih nekaj dni sistem ne deluje. Osebje je zmedeno, delajo po kmečko (potem pa vnašajo za nazaj...). Ljudi skrbi, da storitev, ponavljam, življenjsko pomembnih storitev, za katere stalno odtegujemo svoje prihodke, ne bodo dobili. Zaradi menjave informacijskega sistema. So res menjali sistem, ali le orodje?
Ja, tu so glavni udeleženci bolniki.

---
To so resnični dogodki v neki resnični državi. Kljub izredno talentiranim ljudem na področju informatike, in kljub vsem možnostim, ki jih informatika in računalništvo nudita, vključno s stresnim testiranjem novih sistemov, virtualnimi omrežji, ki jim lahko parametre nastavljamo na vhodu in izhodu... kljub vsem možnim algoritmom, ki ti katerikoli računalnik, v kateremkoli informacijskem sistemu, ali s katerimikoli težavami okrog njih, vključno z vodstvom ustanov, ki jim informacijsko znanje sega sega do twitov in treh vrstic v slovenskem jeziku, sesujejo do dna ... nam ne uspe. Sesuje se praviloma vedno.

Je možno, da bi se kaj takšnega zgodilo npr. davčni upravi dotične države? Ali pa obrambnemu sistemu? Kaj pa, če se to zgodi neki naddržavi pri nadzoru t.i. zunanjih meja? Ali pobiranju okoljskega davka?

---

Kakor občudujemo veličastne gotske katedrale, ostaja dejstvo, da graditelji niso imeli pojma o statiki, in so zadeve zidali po principu poskusa in napake. Informatika očitno ni veliko drugačna. Pravzaprav pa, tako deluje tudi narava, in vsa evolucija. Človeška t.i. "informacijska" družba ni očitno prav dosti napredovala, če sploh. Človek je še vedno živ dokaz, da je v polnosti del narave.