30. jul. 2014

Razvoj po pravilu 1+n

Kljub mnogim pokazateljem, da je za ustrezen razvoj najbolj primerna uravnoteženost in pluralnost vseh idej, načrtov in izvedb, je morda v nekaterih primerih dobro, če se ravnamo po pravilu 1+n. Pravilo 1+n pomeni, da imamo na primer pri razvojnem programu ali načrtu reševanja nekih neugodnih razmer, ali pri učenju, ali raziskovanju, tudi pri potovanju, neko 1-ko (enko), ki jo izberemo za obsolutno prioriteto, ostale zadeve (n-ji) pa sicer tečejo vzporedno bolj-kot-ne ektenzivno. V n-je torej neposredno ne vlagamo energije, ampak jih izvajamo spotoma - lahko namensko, pogosto pa se zgodi, da celo same tečejo, ker jih poganja višek energije 1-ke.

Na primer, gremo na potovanje v Pariz. Kaj bomo imeli najprej v mislih? Eifflov stolp, seveda. In to je 1-ka. Ostalo bo obrobno n-ji. (Mimogrede, če res greste tja, pojdite nanj po stopnicah, tam ni čakalnih vrst).

Podobno pred sto leti, ko so stolp načrtovali. Bila je zamisel in takrat se je vsem zdelo, da gre za neko neumnost, grdobijo, tujek. Danes je 1-ka, ki posredno prinaša daleč največji prihodek.

Primer učenja. Učite se intenzivno eno snov, en predmet, eno temo, 1-ko. Ostalo, n-ji, bo šlo brez večjih težav. Nekateri celo pravijo, da človek, ki veliko in zagnano dela na enem področju, mu uspeva še mnogo drugih področih, hkrati pa mu lahko naložimo še in še dodatnega dela, ki ga prav tako lahko opravi.

Kaj iz tega lahko razberemo? Preprosto to, da so zakonitosti človekovih in družbenih dogajanj očitno nekoliko drugačne, da torej pri pravilu 1+n ne gre za preprost seštevek, ampak - čeprav je n-ka tako rekoč zanemarjena, postane več kot je sama vredna.

Ta pravila bi lahko veljala tudi za reševanje tako imenovane krize. Na primer slovenski turizem bi potreboval "eifflov stolp". Ali pa, narod bi potreboval umetnika svetovne vrhunskosti. Eno ali drugo, celo ne hkrati oboje! Morda celo ni treba, da se to zgodi samo od sebe, morda je takšno razmišljanje sploh napačno. Morda je potrebno take 1-ke enostavno izumiti, načrtovati in udejanjiti.

Ali pa moramo počakati, da se zgodi. Ampak aktivno čakati. Aktivno čakanje pa je spet lahko 1-ka.

http://idejalist.blogspot.com/2013/10/kupovanje-po-pravilu-n1-in-n-1.html