3. feb. 2015

Zasebno in javno ogrevanje

Nekateri ljudje imajo čudovito lastnost, da se lahko takorekoč v trenutku koncentrirajo na določeno nalogo. Sedejo za računalnik, in že nastaja strokovno besedilo, stopijo na smuči, in že zmagajo na tekmi, odprejo usta, in že občudujemo nebeške glasove. Večina pa ni takšna. In napaka, ki jo dela ta večina je, da neposredno posnemamo tiste, ki imajo zgoraj opisano lastnost. Stopimo na smuči ... in že bomo zmagali.

Ogrevanje je ena od človekovih dejavnosti, za katero je potrebno vložiti izdatno voljo. Pravzaprav gre kar za preizkus volje same.

Vzemimo šolarja v telovadnici. Tu je ogrevanje najbolj običajna, sicer zelo tečna zadeva. Učitelj bo dobro vedel, da s tem ne le pripravi otroke k boljšemu učinku, ampak tudi, in celo predvsem prepreči poškodbe, ki so pri ohlajenem in ležernem telesu običajno pogostejše. Saj tako delate tudi pri matematiki in angleščini, kajne?

Vzemimo nekega duhovnika ali guruja. Kaj mislite, da meditacija pride sama od sebe? Da se oni kar vsede in pade v trans? Mnogi, ki hočejo moliti, in jim npr. vera to narekuje, ali celo sami čutijo potrebo, se motijo v prepričanju, da bodo v globine kar sami padli, da jih bo v trenutku potegnilo. Potem nekaj minut izvajajo neke vaje, in mislijo, da je to vse - v bistvu so pa šele začeli z ogrevanjem.

Vzemimo vrhunskega znanstvenika ali umetnika. Tu gre za presenetljivo skrajnost. Velika odkritja ali velike umetnine so se rodile iz dolgega, dolgega mislenočustvenega procesa, ki je v bistvu ogrevanje. Res je tudi, da so morda v času njihovega ogrevanja kot stranski produkti nastala dela, ki jih navadni smrtniki zaznamo prav tako kot velika čudesa.

Vzemimo politika ali neko vlado. 100 dni miru, ki je običajno v zahodnih demokracijah, vendarle ni za počivanje in iskanje samega sebe v novih okoliščinah. Iti bi moralo izključno za ogrevanje obstoječega znanja in izkušenj, ogrevanje ZA vsebine, za katere je treba vedeti, kaj so, kakšne so, in kako se obnašajo.


Seveda lahko energijo namesto v krepitve volje za ogrevanje usmerimo v spretnost blefiranja. Potem VSEBINE izvajamo hladno in uspehi potem nikako ne pridejo. Čudno, kajne?