10. feb. 2015

Vzamem, kar je na voljo

Večina ljudi, sploh neodraslih in nedoraslih, vzame, ker je na voljo. Če bodo imeli v trgovini 5 pralnih strojev, vzameš enega od njih. Če je na samotnem otoku pet žensk, bo vzel eno od njih, ali dve ali več, če dolgoročno zmore.

Če večina okrog tebe govori nemško, se pač potrudiš, in se greš govorjenje nemščine. Če so ljudje okrog tebe poslovno uspešni in imajo dobre trge, jim slediš, ker imaš njihove trge tako rekoč pred sabo. Če večina okrog tebe goljufa, ups, se greš tudi to - to pač imaš na voljo. Pri kartanju, in še kje.

Če imaš v šoli na razpolago francoščino, pač vzameš, ker imaš to. Če so okrog tebe budisti, se pač greš to vero, saj koneckoncev globoko znotraj niti ni hudih razlik. Če ima mladina na voljo samo ornk poživila, vzamejo ta, ne glede na ceno. Saj stariši plačajo, in potem javna zdravstvena blagajna. Če ima TV dva programa, gledaš ta dva. Če jih ima 168, gledaš vse, oziroma zmešaš vse.

Mnogi nimajo niti zdaleč teh možnosti. Vendar je odgovornost tistih, ki imamo možnost ta, da jih vrednotimo, da jih ozaveščamo, in da iščemo nove. Odgovornost tistih, ki imamo/imajo možnost, je tudi drugim odpirati možnosti, in jih nuditi.