3. nov. 2014

Kje se zgodi referendum

Vzemimo referendum z rezultatom glasovanja okrog 50/50. Za koga je tolikšno "ravnovesje" pošteno?

Je to demokracija, če neka ideja premaga drugo z 51 proti 49? Mar ni šlo za spretnost posameznikov, kampanije tik pred dogodkom odločanja - na drugi strani pa za morda majhno napako v zadnjih dneh? In potem polovica upravičencev morda nikoli več ne more doseči svojega prepričanja?

Težko se je znebiti občutka, da politiki s podporo strokovne baze sociologov in psihologov v predreferendumskem času bolj kot ne izkoristijo našo šibkost, ki se kaže s težnjo po ugodnostih, obljubljeni sociali in svobodi, rahljanje pri davkih, kot na primer nedavno na Škotskem. A kaj je pravzaprav dobro: da nam nekdo nekaj daje, ali da sami odločamo, kaj bomo pridelali? Prepričevanje nasprotnikov za NE pravzaprav pomeni, da nas je strah, kar nadalje  pomeni, da je npr. odcepitev povsem upravičena, ker bo večina izgubila več kot manjšina, ki se odceplja. To je morda strah bogatih, da bodo izgubili denar ali vpliv. Načelno si verjetno želimo oboje, ja in ne. A to v sedanji ureditvi sveta pač ne gre ... In morda je ureditev nekoliko napačna. Noben referendum se namreč še ni zgodil zaradi želje nekoga po ravnotežju v družbi.

Referendum je torej na videz orodje v rokah močnih in spretnih. A vendar ni vedno tako. Na nek način gre tudi za težnjo k ravnovesju med vsemi dejavniki, ne le med dvema, ja in ne, na primer.

Referendum je namreč izjemno pomemben in pravzaprav verjetno edini ostanek nekdanjega ljudskega prava, skoraj naravnega zakona. A ne zaradi rezultata, ampak zaradi celotnega dogajanja. Referendum pove več, pove o stabilnosti ali labilnosti družbe v odnosu do ureditve. Tudi neumni referendumi, kakršne poznamo in smo nanje takoj pozabili, so taki: pokažejo našo neumnost. Tudi nesrečni, kakršni so razdelili Koroško in Primorsko, danes kažejo na nesrečo. Referendumi so pomembni zaradi spremembe kakovosti življenja, ne glede na vprašanje, in ne glede na rezultat.

http://idejalist.blogspot.com/2014/10/napredek-je-samo-v-skrbi-za-ravnotezje.html