14. okt. 2014

Mišice in telesni metabolizem

Gibanje, tako pravijo vsi, ki se na zdravje razumejo, predstavlja eno najbolj pomembnih dejavnosti, če hočemo na kratek ali na dolg rok ohranjati telesno in duševno zdravje. Večina ljudi se tega zaveda, mnogo manj pa je takih, ki to zavedanje tudi v praktičnem življenju udejanja.

Gibanje je koristno z več razlogov. Naj tu spomnimo le na nekatere: pospešeno izločanje telesu nekoristnih ali celo škodljivih snovi - ko se npr. znojimo; povečana izmenjava dihalnih plinov, ki izboljšuje kakovostno prekrvavljenost celega telesa, predvsem koristno za
živčni sistem; vzdrževanje kondicije, kar preventivno prispeva k lažjemu premagovanju stresov in nepredvidenih dogodkov; če se gibljemo v naravi, nas to z naravo lahko zbliža in jo bolje dojemamo; nenazadnje vsi vemo, da se zaradi gibanja tudi bolje počutimo, kar tako, na splošno.

Mišice so za gibanje ključne in brez njih se gibati v bistvu ne moremo. Zato večinoma mislimo, da je mišična masa potrebna za gibanje in namenjena le gibanju.

Vendar pa že nekaj časa potekajo raziskave, v zadnjih tednih pa so znane presenetljive ugotovitve, da so mišice v bistvu izredno pomemben metabolni organ. Kaj to pomeni? V preprostih besedah to, da niso le končni potrošnik energije in kisika, ampak predstavljajo nenadomestljiv vmesni člen pri presnovi v organizmu. Prav tako upad mišične mase med boleznijo nikakor ni le posledica bolezni, ampak, presenetljivo, njen pomemben vzrok. Celo dolžina življenja ali telesna smrt sama, je s stanjem mišic neposredno povezana.

Doslej je prevladovalo prepričanje, da gre pri bolezenskih ali starostnih spremembah mišične mase za kopičenje prostih radikalov in poškodbe, ki jih ti povzročajo. Vendar gre očitno tudi za druge procese. Mišice so namreč edini zalogovnik aminokislin v telesu, zanje pa vemo, da so ključni gradniki beljakovin. Če torej mišična masa upade, nam v bistvu v telesu primanjkuje aminokislin, in organi se enostavno ne morejo več obnavljati, ker jih neposredno s hrano ne moremo hitro pridobiti in ustrezno pripraviti za vgradnjo. Mišice so tudi pomemben porabnik glukoze, kar pomeni, da manjša mišična masa povzroča obremenitev drugih organov s porabo glukoze, npr. jeter ali krvi.

Če torej trenutno sedite za računalnikom, pomislite na svoje mišice in njihovo maso. Morda si z malo dodatne telesne vaje lahko pomembno podaljšate življenje in ohranite zdravje.


V Bazlu v Švici je septembra potekala konferenca, na kateri so bile ugotovitve podrobneje predstavljene.

http://www.miptec.ch/miptec2014/scientific-program/program-at-a-glance.html

http://www.newscientist.com

http://www.pnas.org/content/early/2014/10/02/1412754111
http://www.bmj.com/content/341/bmj.c4467