13. dec. 2015

Kiklco prodam za pol stopinje

Pariški okoljevarstveno podnebni spektakel je za nami. Svet je nekoliko pomirjen, incendentov namreč ni bilo, kljub veliki priložnosti, ki so jo morda videli - ali pa prav zato ne - t.i. teroristi, pa tudi pravi nasprotniki reda in miru, torej črno-belih fundamentalistov, ki jih ne manjka ne na tej ne na oni strani.

Zdi se, da se vsi nekako strinjamo in hkrati ne strinjamo. Zmagali smo vsi, predvsem seveda udeleženci, in to v cilnji ravnini - pa še cilj so si tik pred koncem nekoliko odmaknili, da s(m)o ja zanesljivo vsi zmagali.

Očitno je v politiki na vseh ravneh postala praksa, da smo najbolj sklepčni, če ničesar ne sklenemo. Oziroma, če sklenemo tisto, kar se v bistvu nismo dogovorili, da bomo kadarkoli sklenili. Ob dvigovanju rok smo vsi za, celo najhujši nasprotniki, celo tisti otroci in "otroci" bogatih kapitalistov in bogatega kapitalizna, ki se sicer v prostem času priklepajo na naftne ploščadi in vlake z jedrskim gorivom.

Vmesna skupina so t.i. zmerni, ali skriti, v katerih pa se skrivajo tudi nekateri glavni in veliki. Gre za države in družbe, ki imajo velik vpliv, če ne celo največjega. V EU so se tako skrile vsaj VB in D, pod ZDA verjetno velike  multinacionalne korporacije, pod Rusijo in Afriško unijo njune zaveznice ali članice. Vse je šlo demokratično, podpisnic je toliko-in-toliko. Udeleženk konference je toliko-in-toliko. Udeležencev pri onesnaževanju je toliko-in-toliko. Števike "toliko-in-toliko" pa začuda ni enako, in ne vemo, ali se gremo proporcionalno ali absolutistično ali relativno demokracijo. Pravzaprav ne vemo nič veliko več, kot da je bilo kladivce menda majhno. In zabavno.


Danes je nedelja, čas počitka za zaliberalne in za tradicionaliste gospodov dan. Mirno smo potrošili prav enako, kot prejšnjo ali predprejšnjo nedeljo. Zadovoljno ploskamo izredni zanki polovice odstotne točke, ki pravzaprav ni rešitev, ampak še večji vozel, ki je ne znamo posebno dobro razvozljati, kaj šele rešiti. Ga je za presekati ali ne? Aleksandra (Vélikega) ni in ni. Kje šele zgubljeno vihra naš Krjavelj.

Aleksander je nekdaj vladal vsemu znanemu svetu. In še danes ni mrtev, le preoblečen je.
Kiklco je prodal. Za sladko vince.