21. jul. 2014

Rusi niso bili na Luni

Morda se kdo od bralcev ali bralk spominja tistega 1969-tega, ko smo srečneži, ki smo imeli doma TV, spremljali neskončno dolg prenos iz ZDA, kako je neki Apollo pristal na Luni, na našem edinem naravnem satelitu, ki ga občudujemo noč za nočjo. Majhen korak, velik korak, kakorkoli.

V času hladne vojne se o tem ni govorilo, saj si se lahko zameril eni ali drugi strani, ali neuvrščenim. Potem so počasi iz arhivov pricurljale posamezne novice, ki so nakazovale bolj na ameriško filmsko spretnost kot na resno znanstveno delo. Danes so sicer arhivi o Apollo poletih bolj nedostopni kot sloviti vatikanski.
Kar pa se ve in vidi, je dokaj zanimivo. Scenariji vesoljskega poleta so prav presenetljivo podobni Hollywoodskim, sence se čudno mečejo proti soncu, na nebu čudežno zginejo zvezde, in to v najbolj darksky razmerah, vesoljci se igrajo s kamerami, v katerih se filmski trak zaradi mraza komaj lahko premika, svetleči reflektorji z neznanim virom energije osvetljujejo prizorišče, zastavice vihrajo brez vetra, in nenazadnje, vesoljci v svoji nevednosti (kot tisti otroci ciganov, ki so kradli železniške tračnice) povsem brez posledic preidejo Van Allenov pas absolutno smrtonosnega sevanja, in to dvakrat, in to takorekoč v konservi.

Zahod ni nikoli prav dobro razumel Vzhoda. Niti našega, slovanskega ne. Vedno so na Vzhodu govorili vsi enak jezik, dokaj primitiven, surovo izkoriščali zemljo in zrak, iz nemogočih materialov sestavljali rakete, ki niso delovale, izdelovali popolnoma zanič in tudi nevarne elektrarne, letala, podmornice, pisali nerazumljive knjige v nerazumljivih grabljicah, se smejali popolnoma drugim šalam, pri poslih se obvezno do mrtvega napili, ženske so znale le prostituirati. Skratka, Rusi niso nikoli prišli na Luno.

Zdi pa se, da je Vzhod bolje razumel Zahod. Namreč, kakšne poteze Zahodnjakov so tako smešne, da celo globokoumneži na Vzhodu umolnejo. Kaj pa hočejo, saj čas prinese resnico.

Dejstvo ostaja: Rusi niso nikoli stopili na Luno. Nikoli jim ni bilo treba delati se konkurente.

http://idejalist.blogspot.com/2014/04/vzhod-in-zahod.html

http://idejalist.blogspot.com/2014/01/hoja-po-robu.html