14. jul. 2015

Nič delati

Si moreš misliti, da ljudje uporabljajo počitnice zato, da nič ne delajo. Počivajo, pravijo. Da so si zalužili, da so se nagarali, da je nujna pravica.

Si moreš misliti, da ljudje v aktivni dobi razmišljajo, kako bo lepo, ko bodo upokojeni, kako bo mir, kako bodo se bodo lahko lotili tega ali onega sproščujočega opravka? Da za to delamo, da potem lahko v miru čakamo v pokoju.

Si moreš misliti, da ljudje v deželah, kjer je blaginja drugačna kot na zahodu, skušajo na vsak način pribežati v taki imenovane bogate dežele, kjer ni treba nič delati, a se vseeno cedita mleko in med, predvsem pa je tu polno trgovin? Da je to pravica, globalna enakopravnost.

Pa je mogoče nič delati? Je to v človekovi naravi? In še težje vprašanje: Je mogoče čakati na to, da nič ne delaš? Verjetno je, a večinoma povzroča nesrečo.

Mar ni tako, da se ljudje hitreje sprejo, če nimajo česa početi? Ali ni prav kriza poznih let večine ljudi najhujša v času ob prenehanju redne službe? Ali ni prav otroška živčnost najbolj izrazita v času pred, med in nekaj dni po počitnicah?

Se bo treba zamisliti, če ni nujno potrebno tudi počitnice in prosti čas skrbno načrtovati.