26. maj 2015

O cehih in opravičilu



Na področju obrti še danes v mnogih deželah veljajo neredko nenapisana pravila, cehovska pravila. Kljub medsebojni konkurenci, in to ostri konkurenci, si stanovska družba med seboj pomaga in je solidarna, ustvari pa se tudi nekakšna kakovostna hierarhija. Sploh složni pa so v nastopanju na tujih trgih, še bolj pa pri zatiranju šušmarjev. Zamisel sama na sebi očitno sploh ni slaba in dejansko pomaga h krepitvi gospodarstva ali neke znanosti. Sama na sebi, pravim, in na podlagi notranjega skorajda samodejnega delovanja in uravnotežanja.
V državah, ki so znane po večdesetletnih ekperimentih različnih tipov t.i. socializmov, torej z vrha nadzorovano uravnotežanje celotne družbe, se je izkazalo, da je tudi narava dela in posameznih znanj, obrti, ustvarjanja in vseh teh človekovih dejavnosti, deluje zelo podobno kot narava, kot ekosistemi. Torej v stalni težnji proti dinamičnemu ravnovesku.
Ali smeš nekaj delati, česar ne znaš ali ne zmoreš? Ali navdušenje ali dober namen zadostujeta, da se nečesa lotiš, kar vpliva na druge, kar povzroča v neki družbi določene spremembe? Ali smeš stati na mestu, ki ni tvoje, ki ga kot svojega nisi spoznal, niti ti ga niso dodelili drugi? Ali smeš povedati to kar misliš, brez da bi prej premislil? Se smeš delati otročjega, če si odrasel, ali pa moškega, če si ženska? Taka in podobna vprašanja si misleci zahodne civilizacije zastavljajo že od nekdaj, spošno ljudstvo pa vede ali nevede naletava nanje, najpogosteje pa odgovarja z diametralno nasprotnimi odgovori, predvsem pa z zmedo v glavi in umikanjem v dejanjih.
Ne gre namreč za neposredno vprašanje, če smeš, ampak za vprašanje, ali imaš zadosti – torej v dialogu z okolico – osnov, naravnih danosti in kompetenc, da nekaj delaš ali se za nekaj imaš. Obrtniški, umetniški in podobni cehi so to dobro vedeli, ne da bi vedeli: to je (bil) njihov način življenja.
Danes se greš politika, ne da bi vedel, kako družba deluje. Igraš se velikega vodjo gospodarske družbe brez znanja o notranjih človeških odnosih, hkrati še morda s silno malenkostnim znanjem o poslovanju in trgih. Uradniki in uradnice se morda nagibajo k manekenstvu, čeprav nimajo potrebnih atributov, še manj jih davkoplačevalci za to plačujejo. Proglašaš se za umetnika a se pri rezultatih že jutri izkaže do dna obupujoča plitkost včerajšnje predstave, ki zazeva v tebi in odjemalcih. Oznanjaš, da si nepogrešljiv pri načrtovanju megalomanskih ali vsakdanjih težav, a se izkaže, da gre boljkotne za presedanje od včerajšnjega udobnega stola na jutrišnjega. Morda se ti zdi, da si spoštovan zdravnik ali znanstvenik, pa se za tvoje znanje izkaže, da je ostalo nekje v preteklosti, če ne celo skrito za elegantno in pomenljivo obleko.
Avtomobilov ne morejo popravljati ljudje, ki ne ločijo alternatorja od menjalnika ali kompresorja za klimo; poznavanje in občudovanje množice tipov avtomobilov različnih znamk niti približno ne zadostuje. Harfe ne more izdelati nekdo, ki ne loči strune od pedalnega mehanizma; niti potrpežljivost poslušanja – pa naj bo glasba še bolj romantična – ne zadostuje. Otrok ne more vzgajati človek, ki ne prenaša pubertetniških muh in nedoumljive inovativnosti mladosti. ... In kako naj veterinar ali farmacevt predpiše pravo zdravilo, če ne razume delovanja posameznih organov, celic, organelov, predvsem pa njihovih interakcij v živali, rastlini ali človeku, in če ne upošteva ekosistemske vpetosti bitja?
Kaj naj torej? Je najbolje, če vse skupaj opustiš, če se vsedeš v kot in počakaš, da mine to bedno, ničvredno življenje polno neznanja in neposobnosti in nevrednosti?
Pravzaprav ne. Odgovor je namreč v vprašanju. A ne v zvitem vprašanju, ko na druge prelagaš delo iskanja odgovora, ki bi ga moral sam opraviti. Ne, ampak učenje, trud za odprtost, trud za spoznavanje odnosov, razpoložljivost za novo, inovativno v tebi in v okolici, in skratka vse kar te obdaja. Učenje v ponižnem spraševanju in iskanju. Odprtost v tisto kar je, ne v podobo, ki si jo sam sebi ustvarjaš o nečem tam zunaj. Spoznavanje s pogledom od zunaj in povezovanjem od znotraj, v lastni inovativnosti. Vse te nastavke imaš, ker si človek.