24. feb. 2015

Ali smemo dvomiti?

Znanost dosega neverjetne rezultate. Odkriva svetove, ki si jih komaj lahko zamišljamo, procese, ki so zaviti v zapleten svet naravnih prvin, izumlja materiale, s katerimi si olajšamo delo, poskrbimo za kakovostno življenje, nenazadnje se tudi zabavamo. Vsak znanstveni rezultat nam da misliti, nas opogumlja, nam daje zavest, da je človeška vrsta res v pravem pomenu besede Homo sapiens. Na koncu, morda po nekaj desetletjih tudi osvojimo, vsaj približno, kaj neko odkritje pomeni, in, pravzaprav se nam odprejo oči in si mislimo, kako so mogli biti ljudje pred tem odkritjem tako omejeni.

Ko je nek znanstvenik pred stoletji trdil, da Zemlja kroži okrog Sonca, je tvegal glavo. Nekateri so jo tudi izgubili. Ko je drug znanstvenik pred stoletjem in pol pisal, da se živi svet razvija v svojem okolju, so ga posvetni in cerkveni vodilni gledali postrani. Ko je tretji pred stoletjem govoril, da prostor ni absoluten, ampak odvisen od časa in gibanja, je večina ljudi šla mimo. Pretirava. Četrti - bila sta dva - sta v 50-tih letih odkrila neko kislino, v kateri je zapisano vse o živem bitju. DNK. Pretiravata? Saj mi vendar vemo in vidimo, kako je, da ni prav nič na svetu relativnega, in vse je jasno glede genetike. A v vsa štiri navedena odkritja bolj verjamemo, kot vemo.

Saj sonce zjutraj vzhaja, zemlja pa je pri miru - ali ni to človekova osnovna izkušnja? In če pogledamo živi svet - se je danes pojavil kakšen nov ptič, ali bolha ali praprot? Se je morda v času mojega življenja; oziroma, se je pojavila dejansko, ali se je zgodila mojemu poprejšnjemu neznanju? In genetika - ste že slišali za epigenetiko, medsebojne in povratne vplive ribonukleinskih kislin in proteinov na osnovno DNK? In vedenjske vzorce, ki se prenašajo brez da bi se starši in potomci kdajkoli videli? Lahko bi nasprotovali sedanji znanosti, a zgodilo se je, da ji zaupamo, da verjamemo, čeprav so naše vsakodnevne izkušnje drugačne. Če verjamemo, lahko tudi dvomimo, kajne?

Je nevarno, da se zaupanja v nedosegljivo nalezemo tudi na drugih področjih vsakdanjega življenja?
Na primer denarju, politiki, upravljanju, vzgoji?

Je nevarno, da znanosti sami dejansko preprečimo, da stopi še korak naprej, odkrije še nove svetove, nove možnosti, nove neverjetne rezultate, ki bodo ovrgli sedanje gledanje, v katero danes polno verjamemo in smo prepričani? Tudi predgalilejevci, preddarwinovci, predeinsteinovci in predcrickwatsonovci so bili.