13. jul. 2016

Sumljivi petki

Petek - danes je sicer sreda, a je ideja in pisanje zato bolj objektivno - je zelo nesrečen dan. Takrat namreč velika večina zahodnega sveta svoje življenje obrne. Neredko na glavo. Že zjutraj se ve, da je "jutri" sobota, in da ne bo treba v službo, morda se celo začnejo počitnice ali večtedenski letni dopust. Skratka, odhod iz tedna, odhod iz normalnih obratov, odhod iz (naravnega?) ritma.

Kadar gre za tak ali drugačen petek navadnega občana, ni posebej hudo. Sam/a nosi posledice in sladkosti. Če gre za petek javnega delavca, prav tako ne; večinoma se uradne ure zaključijo celo nekaj prej, delo pa je vnaprej predpisano.

Težko pa je, če se navada petkov naseli na odločilne položaje.

Na primer, nek narod se že več desetletij ne ve, kaj bi sam s sabo. Politično vodstvo jih vleče zdaj v eno, zdaj v drugo smer. Po nekem čudnem slučaju se zgodi petek. Odločitev za spremembo. In kaj se zgodi: politično vodstvo po vrsti odide. Petek vzamejo resno. Sleherniki pa ostanejo samo s svojo referendumsko neumnostjo.

Drug primer. Neko podjetje propada in vanj nekdo (zakonodaja?) naseli neke dodatne reševalce, ki morajo zaradi hudo zapletene situacije biti seveda odlično plačani. Ko pride črni petek, nekateri morajo oditi, ker ni več kaj delati, reševalci pa gredo le drugam, na drugo žrtev.

Tretji. Nek verski intelektualec pripravlja moralno reformo. Dolgi spisi, obsežni predlogi, naporna usklajevanja, množica udeležencev, veliko prostovoljne zagnanosti in sestavljanja možganskih in čustvenih procesov. Na koncu gospod očitno preveč resno vzame petek ob treh in niti v nedeljo zjutraj ne vstane.

Ali četrti, današnji, sredin. Vzemimo zakonodajo, morda spreminjanje davčnega sistema. Mar ni čudno, da nek minister prav takrat, ko je zadeva pognana v tek, izkoristi petkovo navado, in odide? Kdo bo torej izvajal dejavnosti, ki jih je pripravljal? Tisti, ki jih ne pozna? Tisti, ki so v ozadju? Tisti, ki formalno niso nič odgovorni?

Problem petkov je dejansko bolj velik kot problem ponedeljkov. Če človek na ponedeljek zjutraj začne - in mariskdo to res stori, je do petka že marsikaj narejeno in neredko v petek sploh ni potrebe za petek. Nekateri pa že v ponedeljek mislijo na petek ob treh. In ne vstanejo niti v nedeljo, niti v ponedeljek.