29. maj 2014

Televizija, narava in otroci

Imate televizor? Gledate televizijo? Verjetno. Redki namreč danes tega ne počnejo. To je menda obvezni del civilizacije, nujni del načina življenja.

Imate otroke? Morda imate, morda nimate, morda bi jih imeli, ali jih boste imeli. Tudi otroci gledajo televizijo? Seveda, se trudite, da jih ne kvarite, in jim čas gledanja natančno omejujete. Ampak naravoslovne oddaje pa gotovo ne zamudite. Še v šoli jih priporočajo.

Občudujete naravo? Verjetno, vsaj malo. Preseneti vas vsaj kakšen očarljiv sončni zahod, ali pa romantika nočnih zvezd. Morda vsaj cvetoči vrt ali izjemno drevo.

Imate otroke, gledate televizijo, občudujete naravo? Kajne, v čudovitih oddajah BBC, NG, Nature, Animal Planet, Discovery, še TV SLO uspe kakšna zanimiva.

Ste kdaj pomislili, da morda nesorazmerno veliko gledate digitalno naravo, namesto, da bi šli gledat in občudovat pravo naravo, ki jo imate prav pred nosom, prav tukaj, nekaj korakov od sebe in od svojih otrok. Bodo otroci, ko bodo veliki, doumeli kaj je narava? Bodo morda mislili, da je narava nekaj tistega, oddaljenega iz Amerike, in Britanije, nekaj tistega lepo obarvanega, skrbno posnetega, atraktivno neverjetnega? Se bodo kdaj zavedali, da enaka drobna ali malo bolj drobna bitja živijo prav okrog njih?

Jim bomo vcepili v glavo, da je narava okrog njih grda in nevarna, polna klopov, možnosti odrgnin in padcev, morda celo volka ali medveda, da ne govorimo o strupenih kačah ali ostudnih deževnikih; in seveda grdobah polžev in bramorjev, ki pred našo lastno skledo požrejo solato na vrtu. Ali pa o gnilih jabolkih, plesnivem kruhu, smrdeči gnojevki. Jim bomo lepoto narave kazali le v varnem naslanjaču klimatizirane dnevne sobe z neposredno bližino hladilnika?

Ali obstaja nevarnost, da bo lepota narave ostala le v Ameriki in drugod po svetu, in jo bomo zato le tam varovali, kjer nam jo atraktivno pokažejo na digitalnem zaslonu. Bomo skrbeli le za tisto naravo tam daleč, in, nenazadnje digitalno visoko ozaveščeni, le tja daleč dajali denar, kar nazaj, morda kar skozi televizijo?

Telenarava, teledavki, in teleotroci.