21. jan. 2016

Kaj je natančnost 91.684.239


Včasih je v kakšnih javnih medijih opaziti, da pisci zelo radi navajajo neko denarno vrednost v več valutah. Najpogosteje nam Evropejcem v oklepajih preračunajo, koliko je neka vsota, ki je izvorno v dolarjih, vredna v evrih. Načelno je to lepo, še bolj je dobrodošlo, če je izvorna vsota v jenih, rupijah ali rubljih.

Zamislimo se nad temle:
... je zaslužil skoraj sto milijonov dolarjev (91.684.239 evrov) ...

V redu. Najprej: 100 milijonov dolarjev je veliko denarja. Težko bi človek rekel, da nekdo sploh lahko toliko "zasluži", še težje, če zmore posameznik toliko denarja smotrno potrošiti. Tudi navedba "skoraj", kaže na to, da izvorni pisec pravzaprav ni vedel, koliko je tisti človek zaslužil, ampak je nekje pač videl neko številko, verjetno nad 90 milijonov, in iz tega zaokrožil na lepo slišnih 100.

A glej ga, prepisovalca zaokrožitve vsote, ki je lahko vredna eno solidno hišo ali avto prestižne znamke, da gre preračunavat v €, in to filigransko natančno. Vprašamo se lahko, zakaj vendar ni navedel ali gre za prodajni ali nakupni tečaj. Prav tako je pozabil, ali gre za tujo menjalnico ali domačo (torej v ZDA ali v EU). Ni navedeno, kateri dan je bil tak menjalni tečaj, in sploh ne katero uro. Enako ni jasno, ali je cente namenoma zaokrožil, ali se je menjava res tako lepo izšla na ...239.

Kaj mi pisec sporoča? Da je dober matematik? Da obvlada ekonomijo? Da zna na internetu pogledati menjalni tečaj? Da je prijazen do bralca? Da ve, da je zaokrožitev na stotko neumnost, in da je zaslužek treba navesti zelo natančno, da ni zavajujoče? Da so v ZDA površni in denar merijo čez palec, v Evropi pa smo glede tega zelo dosledni; morda v Sloveniji še izrazito? Da se zaokrožanje sploh ne spodobi in bodo bralci bolje prezračili možgane, če si bodo zapomnili natančno osemmmestno številko, ki ima samo prvo in zadnjo števko enako?

Ali v podobne "natančnosti" radi skrijemo tudi bistveno bolj pomembne stvari kot prihodek neke oddaljene osebe?