4. nov. 2015

Premisli, če je molk zlato

Molk je zlato.
Preden storiš, dvakrat premisli.
Če me vrpašanje razjezi, pred odgovorom preštejem do 10.

Pogosto je tako, da prenagljenost škoduje, in tudi preoblije razlage škoduje. Zato ljudje pogosto uporabljajo zgornja tri vodila - in še množico njim podobnih. Neredko se torej zgodi, da dejansko ne odgovoriš na vprašanje, da dejansko počakaš, da se zadeve umirijo, da se "juha ohladi".

Vendar je opaziti dve vrsti čakanja, in vzporedno dve vrsti molka, ki sta diametralno nasprotni, na prvi pogled pa obe zgledata zelo "modri". In povprečna zahodna družba ju je danes zaradi naglice in zaradi preobilja informacij, ki jih nismo več zmožni vrednotiti, nesposobna razločevati.

Gre za pozabljeno dimenzijo zavestnosti.

Namreč, "modro" molčimo lahko zato, ker o zadevi nič ne vemo. Ali, "modro" premišljujemo, ker se sploh ne znamo odločiti, ali še huje, ker problema iz vprašanja sploh ne zaznamo. Pri tem so posamezniki tako zverzirani, da dejansko izpadejo "modro". Celo družba jih poveličuje - in postanejo npr. narodni gospodarski junaki, časopisni uspešneži, medijski izumitelji, nazivni znanstveniki ali inovativni umetniki.
Za mnoge takšne je čas pokazal na resnico, predvsem neposredno njim samim.

Druga skupina molčečih je povsem drugačna. Namreč, gornjih treh vodil skorajda ne pozna in jih ne ozavešča, jih pa po naravni poti uporablja. Pravzaprav pogosto niti ne ve, da takšne "modrosti" obstajajo, in zaradi kompleksnosti življenja, ki pa se ga zavedajo, na take formalne definicije niti nimajo časa ali volje pomisliti.
Tudi za te čas pokaže resnico, in to predvsem soljudem, saj se običajno njihova molčeča resnica odkrije šele po njihovem odhodu.