11. avg. 2016

Zakaj ne povemo?

Molčati je zlato.
Ja, dokler tvoj nasprotnik tega ne tebi ne vsili.

Sodobna družba postaja družba prevratov. Kar je nekdaj držalo - ali vsaj mislimo, da je držalo - se danes obrača proti nam. Kdor pošteno živi, nastrada. Lumpi pa preživijo in še pridobijo.

Vsakdanja praksa teh lumparij se začne pri molku. In to tistem molku, za katerega v sebi človek natančno ve, da niti približno ni zlato. Niti zame, niti zate, niti za družbo. Tak molk je tisti, ki povzroča družbeni krč. In na koncu ne smort posameznika, ampak smrt družbe.

Nekdaj, v prejšnjih družbenih sistemih, ki jih prav zaradi tega (in predvsem zaradi tega) upravičeno imenujemo totalitarizmi, je bil molk zlato v tem smislu, da je človek bil v neposredni smrtni nevarnosti, če je govoril tisto, kar je izpadalo iz tedanjih "totalnih" družbenih meril. Danes se pogosto sklicujemo na krutost takratne družbe. In res je bilo kruto, ker so odločitve žal ležale v glavah nekaterih samooklicanih posameznikov.

Danes, ko zadevi rečemo svoboda in demokracija, je ubijanje z molkom drugačno. Ni nevarno kričati o takšni ali drugačni morali ali pravičnosti - danes so to irelevante teme, ki ne le nikogar več ne zanimajo, ampak vse več ljudi sploh ne ve več, da je človek skozi stoletja te vsebine poglobljeno obravnaval in so nas tako sploh pripeljale do stanja, kakršno je danes.
Ubijam danes z molkom tako, da moram molčati, ker sicer izgubim določene privilegije. In še huje, v demokraciji je treba molčati, ker se sicer v silno drobnjakarski delitvi dela in hudi prepletenosti množice svobod življenjsko ogrožam. Dejavnosti so namreč tako razdeljene med ljudi, da sam človek komaj še zna preživeti, če sploh. Brezpogojno potrebujem nekoga, ki mi pridela hrano. Brezpogojno moram imeti učitelja, da se naučim živeti. Brezpogojno moram hoditi v službo, da odplačujem bančne kredite. Brezpogojno mora nek policaj delati red. Slehernik teh reči ne zna več delati sam. In ker jih ne zna delati, je napram tistim, ki so poklicani, da to znajo, treba molčati. Če tega ne storim, umrem.

In jutri? Bi morali vseeno povedati, da je molk zlato novznoter?