16. dec. 2014

Kako je luštno, oziroma učinkovitost družbe

Vsako uro na koncu novic poslušamo vremensko napoved. Vsak dan se večkrat tudi izčrpno poučimo o prihodnosti, ki nas čaka na modrem ali manj modrem nebu. Nazorne slike in animacije dopolnjuje prikupno napovedovanje. Vsako leto - marsikaj tudi vmes - nam statistični urad postreže z letnimi kazalniki o prebivalcih, gospodarstvu, izvozu in uvozu, okolju, prometu, izobraženosti in še marsičem. Obstajajo inštituti za makroekonomiko in podobne zadeve Stalno izvajamo meritve javnega mnenja

... čemu imamo vse to? Le zato, ker je zanimivo vedeti, koliko nas je, koliko je priseljencev in novorojencev, koliko cest imamo luknjastih? Ali pa, ker je luštno gledati lepe slike oblačkov in animiranih kapljic, ali deklet, ki nam napovedujejo prihodnost v oblakih ali soncu? Ali pa, upam da ne zato, da ugotavljamo, kako smo mi strašno pametni, in kako so drugi strahotno neumni?

Ali res ne bi bilo mogoče vseh teh meritev, štetij in opazovanj enkrat - namesto vnazaj - uporabiti vnaprej, za razvoj, za napredek za uspešnost in konkurenčnost na vseh in še drugih področjih.

Učinkovistost družbe temelji na kakovosti informacije, ki jo je sposobna z razpložljivim znanjem izvleči iz zbranih podatkov.

http://idejalist.blogspot.com/2014/12/napredna-vizualizacija-podatkov.html