14. dec. 2014

Dan zborovskega petja

Ni vsakdo nadarjen za ustvarjanje glasbe, skoraj vsak pa se na glasbo odzove. Glasba je namreč posebna govorica, daleč od besed, blizu pa občutkom, čutenju in posledično čustvom. Glasbeniki in drugi umetniki svoje darove posredujejo soljudem, in tako svet delajo lepši.
Vendar se moramo tudi zavedati, da darovi niso uporabni sami zase. Za pravo posredovanje je potrebno delo, trdo delo. Od učenja sposobnosti prenašanj glasbenih idej v notni zapis, do prilagajanja zvočnim in tehničnim možnostim glasbil ali pevcev. Od notranjega čustvovanja do realizma papirja ali druge oblike zapisa. Od prstnih tehnik na glasbilih do vokalne dinamičnosti pevskih organov. Od raziskovanja zgodovinskih okoliščin nastajanja neke sladbe, do primerjalnega pregledovanja drugih poustvarjalcev. Delo ne gre od danes do jutri, trening se gradi skozi leta reda in discipline, povezovanja čustev, razuma in telesa, predvsem pa poslušanja odzivov poslušalcev.

Svetovni dan zborovskega petja se zgodi vsako leto, in sicer drugo nedeljo v decembru. Obeležuje se ga več dni pred in po nedelji.