18. jun. 2014

Zdravilne pijavke

Današnji svet se je navadil, da vse težave rešuje na prav poseben način. Namesto, da bi odpravil vzroke, iz katerih te težave izhajajo, jim vse pogosteje poskuša kaj dodati, kakšno novo, morda kar premalo preizkušeno reč.
Na primer v zdravstvu. Danes se zdi nezaslišano, da so se včasih za zdravje postili pri hrani. Še bolj nezaslišano, tako rekoč nehumano in nehigienično se sliši, da so puščali kri, običajno s pijavkami. Danes vse rešujemo z dodajanjem. Zdravila in pripravki so nas preplavila. Če malo karikiramo, celo tako daleč gre, da če si na zdravilih za zmanjšanje krvnega tlaka, in ti tlak nerazumljivo pade pod normalo, ti zdravnik ne zmanjša doze prejšnjega, ampak predpiše novo zdravilo za povišanje tlaka. Torej, ne le, da smo problem krvnega tlaka vzeli iz konteksta delovanja človeškega telesa (in njegove okolice), celo pojav povišanega tlaka smo ločili od pojava znižanega tlaka. Rešitev se zdi na osnovni ravni bolj enostavna, bolj regulativna. A če pogledamo z nekoliko razdalje, se pokaže zmotnost, predvsem pri nepotrebnem izčrpavanju drugih organov in celega telesa, in nenazadnje denarnice.
Na globalni ravni se tako pojavlja vse več bakterij in virusov, ki so enostavno postali odporni na naše kemijske antibiotike in podobna sredstva. Zakaj? Preprosto zato, ker smo naše zdravje vzeli ozko, kot borbo med neko bakterijo in neko našo specifično boleznijo (odzivom na to bakterijo), in pozabili na celovitost delovanja nas samih in tistega patološkega organizma.

Podobno je v družbi, na primer pri ekonomiji. Če se nek model ne obnese, ga je treba opustiti, in ne dodajati novih modelov. Danes v Sloveniji hkrati ohranjamo plansko gospodarstvo in še kapitalizem. Ne moremo stalo zdraviti z vedno novimi analizami, in spet novimi analizami. In diagnozami, ki so postavljene na vprašljivih vhodnih podatkih in še bolj vprašljivem zdravilcu. Očitno bi bilo treba kaj odvzeti, spustiti na bolnika prave medicinske, torej zdravilne pijavke, da nam odvzamejo del slabe krvi, ali uvesti post pri hrani, tudi pri besedah ali neumnih dejanjih. Morda bi se potem polagoma zbistril um. Polagoma, ponavljam, polagoma. Ker noben bolnik še ni hipoma celovito ozdravel.

http://idejalist.blogspot.com/2014/05/manj-je-vec-kako.html
http://idejalist.blogspot.com/2013/10/cakalne-dobe-in-dvojni-davki.html