15. sep. 2016

Medijska slovenščina

Jezik se oblikuje demokratično. Kogar najbolj berejo, tisti ga najbolj oblikuje. Včasih so slovenski ljudje brali Ljubljaske novice, Slovenca, Slovenski narod, predvsem pa Mohorjeve. Naklade teh so v relativnem smislu neverjetno presegale današnje tiskane medije. Morda celo digitalne.

Potem je prišlo do spremembe na pasivnost. Jezik - njegova pravilnost, dikcija in melodija - se je oblikoval po radiu, še bolj po televiziji. Dokler so tam duhovno prevladovali trefalti in dolenčeve in njima podobni, je nekako šlo. No še danes kar drži, da nacionalka ve, kaj je slovenščina.

A potem so prišli novi izzivi. Internet. Naenkrat so se morali novinarji-govorci spopasti tudi s pisanjem. In obratno: donedavni pišoči novinarji so se morali kazati na video in audio. Groza. Marsikomu se vidi, da ta ali ona beseda ni niti približno ona ali ta beseda.

Internet pomeni tudi svobodo poslovanja, poceni medijski prenos in relativno poceni možnost oddajanja česarkoli. Še tisti studii, ki so nekdaj nekaj dali nase, so se morali prilagoditi naglici - če ne, so zamudili in utonili v pozabo. Kakovost skorajda ni nič veljala.

Vmes so na obeh straneh, pišoči in govorniški, vrinili prekarce, ki so delali, kar je pasalo vodstvu, in tudi tako, kot je pasalo vodstvo. Vodstvo pa je bilo, kakršno je bilo. Ubogljivo do višjega vodstva, od katerega se je modra utrnil kakšen podporni mošnjiček več.

No, tudi tu se je nekako iznihalo, izkristalizirali so se tisti, ki jim slovenščina nekaj pomeni. Žal zadeva ni več v demokratični večini in komarciala pač zmaguje. A vseeno, očitno smo tudi odjemalci postali tupatam zahtevnejši. Ugasneš ali prestaviš na drug kanal, lahko kadarkoli.

Zdaj je svet slovenstva že nekaj časa pred novim izzivom. Komentarji pod novicami. Nekdanje osebne pripombe izražene v gostilni ali na čveku so se preselile v javnost. Nehote, brez sramu, brez reda, v uspavajujoči in takorekoč nedolžni anonimnosti. Glede vsebine ne bi. Nima smisla.

A glede slovenščine bi. Bi morali.
Naj se slavni administratorji, ki sledijo "neprimernim vsebinam" počasi navadijo tudi slovenščine. Zaradi priodnje jezikovne demokracije, seveda.