6. sep. 2014

Zdravljenje bolezni je lahko smrtno nevarno

Vzemimo primer* nekega bolnika, ki je zaradi preobčutljivosti prebavnega sistema primoran skrajno paziti na hrano ali pijačo, ki jo uživa. Vsaka napaka mu povzroča hude težave in po izkušnjah drugih se lahko zgodi, da mu ogrozi življenje, bližnjim pa povzroči žalost.
Naj, recimo, tak bolnik zboli za še eno boleznijo, ki je prav tako huda, a akutna - torej začasna. Ko ga na pol nezavestnega pripeljejo na urgenco, morda pa zraven ni nobenega, ki bi vedel o njegovih ali njenih kroničnih težavah v prebavilih, obstaja velika možnost, da mu bodo, ko bo nekiliko prišel k sebi, postregli z običajno bolnišnično hrano. Če bo zadosti pri sebi, bo odklonil, več verjetnosti pa je, da ga bo osebje spodbujalo, naj vendarle jé, da si bo prej opomogel.

Primer je popolnoma mogoč v slovenskem zdravstvu, saj zaradi različnih, med seboj nasprotujočih si zakonodaj, podatki o bolniku iz zdravstvene (v bistvu zavarovalniške) podatkovne zbirke niso enostavno na voljo vsakemu zdravniku, kaj šele pacientu ali njegovim bližnjim.
Pa ne gre le za podatke in podatkovne zbirke ali zakonodajo, ampak pogosto tudi za konkuriranje posameznih bolnišnic, ki zdravstvene kartone "skrbno varujejo", sploh dejanja, na primer neka zdravila, ki so v izključni "pristojnosti" njihovega oddelka. Še več, gre celo za konkurenco med posameznimi oddelki iste bolnišnice, iste stavbe, pod istim vodstvom, ki se seveda borijo za uspešnost, sredstva, ugled.

Navedeno je tudi popolnoma lep primer principov, ki veljajo v slovenski zakonodaji in posledično v uradnem delu družbe. Zakonodaja in z njo poanoge si med seboj nasprotujejo in oviraja ena drugo. In če nihče na to ne opozori, se dogajajo celo smrtno nevarni primeri, vsekakor pa množica neumnih. Smrtno nevarni za gospodarstvo, bančništvo kulturo, naravo, izobraževanje ...In vsi si želimo in potrebujemo, da bi nas, če smo bolni, obravnavali kot ljudi in ne kot primerek z neko boleznijo, ki jo je treba odpraviti. Podobno je gotovo z družbo: če zboli, je potrebna celovita obravnava, kjer je konkurenčnost potrebna, a ne na škodo in z ogrožanjem celotnega organizma.

Zdravljenje bolnikov je izvrsten dosežek civilizacije.
A zdravljenje bolezni je smrtno nevarno.

http://idejalist.blogspot.com/2014/03/autointencicnost.html

http://idejalist.blogspot.com/2013/10/podatki-in-informacije-3-in-vrednotenje.html
http://idejalist.blogspot.com/2013/10/podatki-in-informacije-4-in-vrednotenje_21.html
http://idejalist.blogspot.com/2014/06/zdravilne-pijavke.html

---
*bistvo primera ni hipotetično, zamolčane so lokacije in spremenjene so bolezni.