20. sep. 2014

Requiem Janko Ravnik (7.5.1891 - 20.9.1992)

Requiem


Janko Ravnik, Bohinjski rojak izjemne umetniške in življenjske širine: pianist, skladatelj, pedagog na akademski ravni, dolgoletni občasni organist v Bohinju, varstvenik narave, fotograf  in tako rekoč slučajno filmski snemalec in režiser prvega slovenskega celovečernega filma o Triglavskem kraljestvu.

Requiem za glas in orgle, pozabljena, morda skrita impresionistična mojstrovina, napisana med trpljenjem prve svetovne vojne, dokončana štiri leta pred smrtjo; večkrat omenjena v njegovi bibliografiji, v papirni obliki nedavno odkrita v zapuščini s strani prizadevnih profesorjev, umetnikovih naslednikov na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Pevska šola Bled in projektni pevski zbor v okviru Društva Jarina Bohinj. Tokrat petindvajsetčlanska pevska skupina z vsem spoštovanjem do rojaka glasbenika in kulturnega buditelja. Z vso preciznostjo in prizadevnostjo in doživeto interpretacijo v spomin ob 25 letnici umetnikove smrti.

Cerkev svetega Martina v Srednji vasi, v zgodovini matična bohinjska farna cerkev. Jelovškovi nebeški muzikanti na prezbiterski freski, v katere je umetnik zrl ob poustvarjanju in improvizacijah na Kunathove orgle, orgle, ki so v njegovem življenju verjetno največkrat pele pod njegovimi prsti in iz njegove duše.

Prostor in čas svete maše v spomin pokojnim. Glasba pripravljena za ta prostor, glasba ustvarjena za tak namen. Requiem eternam dona eis, Domine, et lux perpetua luceat eis. Gospod, daj jim večni pokoj in večna luč naj jim sveti. Pie Jesu Domine, dona eis requiem. Ljubi Jezus, ti jim daj rajski mir za vekomaj! Amen.

http://janko.ravnik.jarina.org