13. apr. 2014

Trma v ogledalu



Trma je čudovita stvar. Skoraj vsak jo prepozna – pogosteje sicer pri drugih, kot pri sebi. Včasih se pruhuljeno plazi po človekovi duši, mršči obraz, še posebej okrog oči. Kratkotrajne oblike se stisnejo med zobe spodnje in zgornje čeljusti. Zna se zaviti v molk in otopel pogled, zbežati v svojo sobo in se zariti v posteljno blazino. Tudi zjoka se. Mešanica trme in jeze je hudo eksplozivna. Zato je trma, kadar je jezna, in to je pogosto ob samem začetku, zelo nevarna. Udari, poškoduje, rani, ubije – sebe, sočloveka, stvar. Ko se umiri, je na pogled nekoliko bolj znosna. "Pusti, saj bo minilo", rečejo ljudje. Večina res mine. Na tisto pa, ki ostane, in ki se z dneva v dan manj kaže, je treba biti pozoren. Človeka lahko zagreni, lahko mu vzame vso voljo. Lahko pusti le kalup človeka z izpraznjeno vsebino obupa in brezizhodnosti.
Trma ima čudovito lastnost, da jo zlahka opazujemo. Celo pri sebi. V svoji začetni sunkovitosti je sicer slepa, a k sreči tako zelo očitna pri drugih, da jo takoj vidimo. Kot bi gledali svojo v ogledalu. Opazovati druge v njihovi nesreči ni najlepše, vendar ni treba opazovati. Spomin nam bo v trenutku pogleda na trmo drugega odvil dogodke naše lastne trme. Pogled na drugega je zato samo impulz, ki takoj zamenja navidezno ogledalo bližnjega s pravim ogledalom naše notranjosti.
Tu in tam si kdo vzame čas, da trmo pobliže spozna. Vsak ugotovi, da bi brez nje svet obstal. Žal so se v preteklosti nekatere trme obrnile v škodo soljudi, celo v škodo celega človeštva. Začne se s preprostimi prepiri, ki nam postajajo del vsakdanjika. Kakor pridejo, tudi minejo – če imajo le ljudje vsaj nekoliko dobre volje. Pomisli pa na nekatere vojne in trpljenje nedolžnih žrtev ali čezmerno izkoriščanje narave. Vse zaradi tega, ker ima nekdo trmasto "svoj prav". A zgodovina nam je pokazala, da takšen prav ni nikoli večen. Ja, celo pokazala nam je, da se kot posledica hudega lahko rodi lepo, da iz trpljenja zrastejo čudoviti sadovi.
Svet se ne premika le zaradi trmastega nasilja prepirov in vojn. Premika se tudi in predvsem zaradi vztrajnosti posameznikov. Vztrajnost pa ni nič drugega kot v pravo smer obrnjena trma. Koliko priprav je potrebnih za športno zmago! Koliko vaje za uspešen koncert! Koliko guljenja debelih knjig za znanstvene ali tehnične dosežke! Vendar to še ni zadosti. Uspeh ali navdušeno ploskanje občinstva ali veliko odkritje so le stopnica. Tu se potreba po zdravi trmi šele začne. Ogenj trenutnega uspeha je kot ogenj eksplozije. Nevaren je. Še huje: za njim pride prah in pepel. Pozaba. Zato brez trme ne gre: ogenj zmage mora trajno greti tebe in druge, rojevati mora nove zmage, zunanje in notranje. Morda je vztrajnost najlepša in najbolj koristna oblika trme.