16. jan. 2014

Čudežni finančni strojček

Ko človek takole prebira, redko sicer a vedno, kadar ga kdo opozori iz tujine ... , dnevne novice s področja financ na državni ravni, se zdi, da res nekaj ni v redu.
Ne izkoristimo denarja, ki ga naša naddržava EU namenja nam in smo ga v skupno blagajno tudi vplačali? Skoraj nihče ni lobiral v času priprave programov za pravkar začeto finančno obdobje? Skupni denar investiramo v storitve in objekte, za katere sicer pobiramo mesečne prispevke? Plačujemo storitve, za katere že itak odvajamo mesečne obvezne prispevke? Davke zvišujemo a hkrati javno objavljamo, kako se je mogoče davkom izogniti? Država in lokalne skupnosti neposredno denarno podpirajo gospodarstvo, to pa se je navadilo, da mu država plačuje razvoj in promocijo? Gradimo na pol prazne avtoceste in prazna stanovanjska naselja za namene uspešnih volitev namesto za potrebe? V trgovinah so isti izdelki opazno dražji kot po spletu iz tujine? Država se zadolži pri bankah, ki že v osnovi objavijo višje obresti? Kulturnikom se pri financiranju na že ves čas odprte (a očitno doslej je fiktivno) javne razpise zdi čudno, da bodo dobili konkurenco - in ne bodo preživeli? O prodajah podjetij v državni lasti toliko časa blebetamo po medijih kot majhni otroci, da jim cena delnic pade na polovico? Nič, ampak popolnoma nič, ne investiramo v tujini - kdor pa že, ga doleti linč doma, češ, glej ga, kam nosi davke in kako zaposljuje tujce? Sodišča se ukvarjajo s potnimi nalogi in napačno proceduro plačevanja bencina, vprašljive milijarde pa obravnava dnevan politika in anonimni razpravljalci v spletnih komentarjih? Najbolj zaželjena služba se zdi zavod za zaposlovanje? ...
Nikjer ni idealno, veliko je po svetu nelogičnosti, napornih poslovnih razmer, težkih karakterjev, nerazumljivih odločitev in potez, in vse te navlake. Ampak verjemite, da tisti, ki zaradi vezi s Slovenijo zadeve nekoliko bolj poznajo - ali pa so jih primorani poznati - verjemite, samo čudijo se!
Zorenje države je res težko, še posebej na področju ravnanja z denarjem.

http://idejalist.blogspot.com/2013/12/skoraj-srednjesolska-drzava.html