11. jan. 2014

Ponavljanje kot varna pot

Zdi se, mnogim se zdi, celo večini se zdi, da je ponavljanje za drugimi varna pot, varna stran življenja. Recimo vidiš nekoga, ki mu dobro gre, ki dobro dela, ki uspeva in je zadovoljen in tudi srečen ali srečna. Ne gre le za pogled od daleč, s tele-vizije ali inter-neta, ali bolj arhaično za bežno srečanje na ulici; ne, govorimo o ljudeh, ki jih bolje poznamo, ki so nam toliko blizu, da vemo nekaj več, da več kot slutimo, da njihova pozitivnost ni zlagana. Kaj se zdi, da mnogi, celo večina stori, ko premaga morebitno nevoščljivost? Vzame ga ali jo za zgled, celo za skriti idol morda. Za primer, kaj se da narediti v življanju, kaj je pravzaprav treba delati, da ti gotovo uspe. In takoj za tem nastopi ponavljanje. Od načina obnašanja, celo oblačenja in govorjenja, do še bolj dolgoročnih zadev, poklica in življenjskega sloga.

In v čem je težava, če so vse te reči pozitivne, če so dobre in so nam tudi všeč - mar ni to zmagovalna kombinacija tudi za moje življenje?

Bistvena razlika je med KAJ in KAKO. Namreč, če nekoga posnemamo, zatremo bistvo samega sebe, tisti KAJ, tisto bistvo vsebine, ki je v vsakem človeku edinstvena in neponovljiva. V metodah, torej odgovorih na vprašanja KAKO, se do neke ravni - pravzaprav do neke meje odraslosti - lahko ponavljamo, vsebine KAJ pa morajo ostajati vsakemu človeku lastne.

Vsak človek je unikat.