28. jun. 2016

Zrcaljenje zrcala

Zdi se, da današnji mediji vse manj poročajo o nekih dogodkih, in vse več zrcalijo dogodke, ki se dejansko zgodijo. Vendar zrcalo ni popolno, ampak dejanskost najprej obrne, potem pa še nekoliko ukrivi. Razlogi so različni in očitno gre za poslovno uspešnejši model.

Je razlog v poskusih zavajanja? Verjetno ne, oziroma v redkih primerih, ko pride ukaz "od zgoraj". Torej, ko gre za režirano poročanje z določenim namenom, ki pogosto ni neposredno povezan z medijem samim. Tako npr. v neki politični kampaniji neka "neodvisna" časopisna hiša, v upanju na kasnejše dobrobiti očitno, podpira eno opcijo. Vsebina in sedanjost ji torej nista pomembni. V teh primerih pravzaprav sploh ne gre za zrcaljenje, ampak bolj za "ustrezno" prevajanje.

Je razlog v zakrivanju ali namernem povečanju zanimivosti? Morda. Življenje samo na sebi je namreč resno, in prikazovanje resnega življenja bi bilo morda celo moralno sporno. Zato je nujno prikazati zadeve nekoliko prikrojeno, saj sicer le preveč vdremo v zasebnost udeležencev. Življenje je tudi neredko dolgočasno, in, kdo bi bral novice o večmesečnih premirjih, če pa se vsake toliko časa zgodi ena huda bitka. In kdo bi bral o treningih nogometašev, ko pa je pomembna tekma, in končno nič drugega kot zadetek.

Je razlog v aktivni paticipaciji? Očitno je to še najbolj. Namreč, če prebereš novico, ki je povsem naturalistično daktilografska, te pravzaprav nič ne zadene, celo odbije, še preden prideš do konca. V njej bralec ne vidi samega sebe. Če pa je vsebina obrnjena in nekoliko prikrojena, me kot bralca vznemirja, in ker je vseeno nekakšno zrcalo, je posrednik - npr. novinar - dosegel svoj zrcalni namen: mene je spodbudil, da razmišljam in (v sebi) iščem, kaj je pa zares bilo, kaj se je torej dejansko zgodilo. Ali to lahko sploh ugotovim, je zame seveda vprašljivo, saj niti s primerjanjem različnih (spet zrcalnih) medijev - ki vsebine neredko kar medsebojno (zrcalno) prepisujejo - težko pridem do jedra. Medijski krog je tako zaključen, in jaz v njem.

Redka zrcala - če sploh - so idealna, in vsako zcaljenje sliko nekoliko spremeni, če ne drugega, jo oslabi.