18. dec. 2013

Remodeliranje narave

V stoletjih obvladovanja narave je človek ekosisteme dobesedno ukrotil., načrtno spremenil, na primer izsekal gozdove, uravnal rečne tokove, zabetoniral industrijske predele, mesta in prometnice, zasul obširna morska omočja, poplavil doline za umetna jezera različnih namembnosti.

Danes, v času mode, ki ji rečemo nazaj k naravi, se v mnogih bogatejših predelih sveta odločajo za razdiranje že narejenega. Razlogov je več, le redkokdo pa to stori zaradi narave same. V potokih ponovno skonstruirajo vijuge in naselijo rake - a ne zaradi rakov in vrbovja za ptičja gnezda, ampak zaradi preprečevanja težav z vodno silo. Prometnice vkopavajo v podzemlje - a ne zaradi ekosistemov, ampak zaradi hrupa, ki moti okoliške prebivalce.
Naravi ne dovolimo, da bi vzpostavila nazaj svoje mehanizme, ampak ji pomagamo, in to kar z istimi metodami, kot smo jo uničevali. Tako dejansko ne gre za renaturacije, ampak za remodeliranje: iz ene oblike v drugo obliko. Spet je človek pametnejši.
S takimi dejanji je narava verjetno enako ogrožena, kot je bila v preteklih stoletjih, ko smo jo krotili. Razlika je le v tem, da človek samega sebe nesmiselno slabi, ker lastno energijo troši za dejanja, ki bi po naravni poti v vsakem primeru potekala, in to gotovo bolj naravno, kot si mislimo.