10. mar. 2013

Družbeni korektorji


Družbeni korektorji imajo sposobnost izjemno natančnega opazovanja in dojemanja sveta, predvsem odnosov med rečmi v svetu. Zdi se, da v sebi poznajo prihodnost, ki je sicer nikoli ne napovedujejo.
Sicer živijo navidezno v svojem odmaknjenem svetu, v svojem poklicu, s svojimi bližnjimi, pač na zunaj nič posebnega.
Značilna intuitivna lastnost družbenih korektorjev je, da se oglasijo ali napravijo gesto natančno takrat, ko je to potrebno.
Družbeni korektorji so verjetno edina skupna ljudi, ki se nikoli formalno ne združuje ali medsebojno ne povezuje. Navzven sicer izpade, kot da so neka organizirana družba, a to le zato, ker jih povezuje vsebina. Vsak ima svojo pot do spoznanj.

Značilen odziv družbe na dejanja družbenih korektorjev je izrazito nasprotovanje. Razlog za nepriljubljenost je pogosto v njihovem odstopanju od trenutno uveljavljenih norm. Hočejo nekaj drugače, nekaj več ali manj, nekaj, kar povprečni množici zbuja slabo vest ali vprašanja ali težave, ali jih preprosto spomni, da je nekaj neumno. Novosti sprva niso in ne morejo nikoli biti prijazne.

Družbeni korektor - če hoče ostati to kar je - mora imeti še eno intuitivno lastnost: v pravem trenutku se mora znati svobodno umakniti. Če tega ne stori, obstaja nevarnost, da ga javnost posvoji, proglasi za heroja, izbere za voditelja in okrog njega splete politiko, ki hoče prijaznost, ali diktaturo, ki hoče nadvlado. Če umika ni sposoben, obstaja nevarnost na osebni ravni, namreč za napuh, ki mu sledi razočaranje in propad.