28. maj 2013

Anekdota o denarju, iz bližnjih logov

Pristojni minister je pred časom zavrnil neko vlogo za finančno podporo mednarodni dejavnosti na nekem dokaj marginalnem področju javnega delovanja neke zasebne ustanove. Razlog za zavrnitev je bil, da ima dotična ustanova registrirano preveč raznoliko dejavnost, da torej deluje preveč transdisciplinarno.

Dopuščamo možnost, da so odločitve vlade neke države skladne z njihovimi lastnimi pravili, vendar se vsebinsko sprašujemo:
1. Ali so besedila razpisov in njihove razlage v duhu ustave, zakonodaje z zadevnega področja in ratificiranih mednarodnih konvencij? - ali pa morda kdo samovoljno izbira in razlaga besedila, in žal nekritično do (morda kakovostne) vsebine sprejema odločitve?
2. Mar ni trend razvoja, ki pelje v uspešnost pri gospodarskih in družbenih dejavnostih ravno v multidisciplinarnosti znanja, veščin, iznajdljivosti, nenazadnje opreme in denarja? - ali morda zaradi nezmožnosti ocenjevalcev za širši pogled raje prav na tistih področjih, ki izrazito kažejo trende dodane vrednosti, že na formalističnem začetku prekinjamo sodelovanje med disciplinami?
3. Ali obstaja upravičen strah, da si Republika Slovenija s podobnimi nerazumljivimi odločitvami hudo kvari ugled v mednarodni javnosti? - pri čemer je področje, zaradi katerega je nastala ta izjava, v primerjavi s področji makroekonomije in makropolitike verjetno zelo marginalnega pomena.

Član mednarodne ekipe iz ene najbogatejših držav na svetu je dal zanimivo primerjavo: Vi v Sloveniji bi verjetno mirne duše smučarki Tini Maze odvzeli stekleni globus v slalomu samo zato, ker je že enega osvojila v veleslalomu. Kolegica je pripomnila: To je tako, kot če bi torte NE spekel izključno zato, ker imaš v kuhinji le multipraktik, nimaš pa mešalnika za smetano. Sicer dostojen in kultiviran kolega iz bivše domovine je pri komentiranju zmogel uporabljati le besede na j.

Se še komu zdi, da so takšni vzorci obnašanja nalezljivi in prenosljivi? Le zakaj bi se hranil s tistim, kar imaš, če lahko stradaš ...

Anekdota je seveda resnična.